Labels

Friday, 19 March 2010

Outrageous Architecture

If you ever get sick of architecture and green ideas it is after you visit this kind of blog: http://www.awesomearchitecture.com/
I hope I don't offend anyone with this statement but the kind of architecture that reminds of 1984 movie, Brasil or The Sixth Element is not the one I wish to live in.
I remember the utopian architecture of the beginning of the XXth century but this one is an utopia that has the chance to be build...

Favourite Architects

Here is a list of architects I admire the most.

Here is the list:

-Louis Baragan is maybe the first architect who really impressed me in the second year at the school of architecure, I remember digging the internet to find more about him. Well, I can sum up his work to Architecture of Silence.

-Herzog & de Meuron because they have a subtle sense of context that amazes me every time they build something new. Bird's Nest is one of best known building and it is as wonderful as they say. I have visited it and I didn't want to go out.

-Peter Zumthor because the Vals Thermal Baths are just amazing. The firm line that "induce" serendipity and relaxation, the materials that blend into the rocky landscape. It is a place I plan to go before I will really need to go. :)
Bruder Klaus Chapel is another breathtaking building. The technical aproach itself is ingenious, but the esthetic result is as considerable as the effort of  molding 50cm contrete layer by layer and burning the encasing logs inside it.

-Tadao Ando because I haven't seen an architect to play better with the light as he does.

-Toyo Ito mainly because of very well structured functions inside his buildings.

-BIG approaches projects in an innovative and joyful manner.

 The list will continue, these are the one who came though my mind at once.

Thursday, 18 March 2010

Porta Volta Fondazione Feltrinelli de Herzog & de Meuron

Noul sediu al Fundatiei Fertrinelli este proiectat de arhitectii elvetieni Herzog & de Meuron.
Situl se afla in Nordul Centrului Istoric al Milanului, pe locul unui bastion al portii de aparare din sec. XV. 

Prin acest proiect se doreste revigorarea zonei Porta Volta cu spatii publice: de intalnire, zone verzi, alei pentru biciclete si pietoni. Este un exemplu bun de conlucrare a spatiului privat cu cel public.
Sectiunea elansata pare sa prea silueta gotica a Domului din Milano, desi seamana si cu profilul casei Rudin de aceiasi arhitecti. Ritmul repetitiv nu inspira monotonie datorita transparentei, in spatele cladirii este proiectata o zona verde.. Complexul va fi compus din 3 cladiri, doua vor functiona ca o poarta ce vor constinui un punct de referinta in oras.

Urmeaza sa vedem cum va iesi proiectul in faza finala, acesta se preconizeaza sa fie terminat in 2013.










Via: Deezen

Tuesday, 16 March 2010

Red Constructivist Houses

De la constructivism incoace, arhitectura rusa nu a mai avut vreo zvacnire de originalitate. Din anii '30 pana in '55 arhitectura stalinista a marcat orasele rusesti, stilul imperial impunator cu coloane supradimensionate, etaje inalte, decoratie bogata domina orasele precum Stalin domina poporul prin regimul sau dictatorial. 
A urmat functionalismul adaptat local cu asa numitele "khrushchioshki", nume provenit de la Khrushchev care a condamnat decoratia inutila si a redus contructiile la suprafete minime, locuinte tip camin cu bucatarie si baie comuna.
Dupa caderea URSS, arhitectura a capatat o elansare spre deschideri mari din sticla, sticla cu reflexe albastre de cele mai multe ori. Formidabile nereusite arhitecturale parvin din aceasta perioada de dezorientare politica si economica. Arhitectura capata in curand o directie, preiat calea postmodernismului lui Venturi. Scoala de arhitectura de factura clasicista nu reusise sa isi adapteze sistemul noului curent, asa ca foarte multi arhitecti ajung artisti sau imita cu mare exactitate mulaje renascientiste si clasice. Gustul pentru decoratia flamboianta a fost intretinut in aceasta perioada si de "noii imbogatiti" care de cele mai multe ori nu proveneau din clasa de intelectiali si nutreau catre kitsch ca forma de reprezentare a statului social. Aceasta tendinta inca continua sa prospere in Rusia. Anul trecut la Salone Internationale di Mobili, in pavionul dedicat mobilierului clasic, aproape toti reprezentantii vorbeau rusa si clientii erau cu precadere din mama Rusie.
In anii 2000, se observa o crestere a calitatii proiectarii datorita stabilizarii situatiei economice. Tendintele se intreapta spre deconstructivism dar apar si elemente din contructivism ca urmare a cautarii de definire a unei identitati.

In 2003 pe malul unui lac de agrement din suburbia Moscovei, se contruiesc 3 casute de vacanta si un restaurant. Arhitectul Kuzembaev prezinta doua aspecte locale ale arhitecturii prin acest proiect: elogiaza constructivismul rus la exterior prin culoare si linii si foloseste cu maiestrie lemnul la interior, material traditional care aduce caldura ambiantei. 
Casele Rosii nu au fundatii, ele stau pe niste picioare lungi care ies din iarba cu atentie parca pentru a nu o strivi. Casutele sunt nominalizate chiar si la Building Award 2009 pe langa alte premii locale.

















Mai multe:

Monday, 15 March 2010

Cum se construieste o scoala in 12 zile

Scoala in Chimondo construita de studentii de la Scoala de Arhitectura din Begen, Norvegia.
19 studenti arhitecti, 5 saptamani in Africa de Sud, o scoala construita in 12 zile.

Nu m-am putut decat bucura ca initiativa scolii din Bangladesh (2005) are continuitate. Cat de mult conteaza flexibilitatea in functie de materialele locale si bugetul redus. Personal apreciez mai mult asemenea constructii care  suplinesc o nevoie imediata a comunitatii decat cele care necesita tehnologii sofisticale si scumpe.

O structura simpla, consistand dintr-un cadru de beton armat a fost umplut cu saci de nisip. Acoperis de tabla cutata pe o structura de ferma de lemn care permite aerisirea spatiilor.
Fatada de sud are inserate sticle pentru a permite lumina sa intre. Deschiderile sunt realizate din paie, material local folosit in arhitectura vernaculara.

















Via: Dezeen.

Thursday, 11 March 2010

2_houses in Tokyo

2 casute pe care le-am zarit astazi. Beton prefabricat, buget redus, minimalism japonez.
Rudin House (1996) de Herzog & de Meuron ca model de sintetizare a casei traditionale in sarpanta. 

















Locatie: Tokyo, Japonia
Tipologie: locuinta
Arhitectura: Cheungvogl
An: 2009


Via: http://www.cheungvogl.com/

Tuesday, 9 March 2010

MVRDV Water Cube pentru World Expo 2012

Imaginea biroului olandez MVRDV se asociaza pentru mine fara sa vreau cu Dutch Pavilion 2000 de la Hanover. Eram studenta pe vremea aceea si ma uitam in revistele de la biblioteca UAUIM cu admiratia unui invatatel la acele gradini suspendate care imbinau copaci plantati in cladire, coji colorate si o scara care le imbratisa. Eram contrariata de latura ludica si haotica a imaginii.
  Intre timp nu am mai auzit de MVRDV, pana astazi cand am dat peste propunerea Water Cube pentru World Expo 2012 in Yeosu, Coreea.


   In urma cu o saptamana vorbeam cu Eugen despre piscinele tranparente (venise un client care vroia una) si cat costa un metru patrat dintr-o asemenea sticla care este foarte grea si dificil de transportat... Cei de la MVRDV au venit cu ideea de a face o fatada din bazine de apa transparente.
   Conceptul vine in intampinarea temei expozitiei "The Living Ocean and Coast", apa este pompata permanent din ocean pentru a mentine temperatura prin circulatia apei.
   Un cub de apa din ocean este decupat si adus deasupra apei pentru a semnala rolul oceanului in biosistem. Ce putea fi mai simplu si mai surprinzator in acelasi timp, apa - oceanul, cubul - architectura.



     Apa te inconjoara, ea este dedesubt, deasupra si de jur imprejur, nu e decat un strat transparent intre spectator si apa.
     Pe langa cubul de apa, pavilionul simuleaza globul pamantesc, cu acvarii din medii diferite: adancurile oceanului, zone tropicale, temperate sau ecuatoriale. Sa vedem cum se vor descurca cu temperaturile diferite. Daca aduc si foci pentru polul nord care e reprezentat in partea superioara a bazinului, imi rezerv un bilet cu destinatia Coreea. :))) Rechinii cu siguranta vor innota si pe aici ca la Dubai deja inoata in mall, de curand s-a crapat sticla insa provocand o mica inundatie (noroc ca nu era cu rechini cu tot).

     Inca un aspect specificat de autori e cel referitor la ce se va intampla dupa expozitie cu pavilionul. Dupa experienta anterioara, pavilionul de la Hanover a ajuns adapost pentru pasari dupa expozitie, Water Cube va putea fi usor convertit in teatru, sala de concerte, muzeu, sau chiar birouri si primarie...

    Cateva scheme de concept:






Mai multe:
http://www.archdaily.com/
http://www.detail.de/

Despre arhitectura

Primul post va marca inaugurarea acestui blog care sta de mult pe raftul mintii mele cu statusul in asteptare...
Imi propun sa adun noutatile de arhitectura si design atat din lume cat si de la noi. Acest blog nu se vrea o data de baza a arhitecturii contemporane cat vrea sa puncteze proiectele care aduc ceva inovativ in lumea arhitecturii.
Inovatii care vor fi dezbatute din punctul de vedere al unui arhitect povestas la inceput de drum...

Va invit asadar sa vorbim despre arhitectura!