A urmat functionalismul adaptat local cu asa numitele "khrushchioshki", nume provenit de la Khrushchev care a condamnat decoratia inutila si a redus contructiile la suprafete minime, locuinte tip camin cu bucatarie si baie comuna.
Dupa caderea URSS, arhitectura a capatat o elansare spre deschideri mari din sticla, sticla cu reflexe albastre de cele mai multe ori. Formidabile nereusite arhitecturale parvin din aceasta perioada de dezorientare politica si economica. Arhitectura capata in curand o directie, preiat calea postmodernismului lui Venturi. Scoala de arhitectura de factura clasicista nu reusise sa isi adapteze sistemul noului curent, asa ca foarte multi arhitecti ajung artisti sau imita cu mare exactitate mulaje renascientiste si clasice. Gustul pentru decoratia flamboianta a fost intretinut in aceasta perioada si de "noii imbogatiti" care de cele mai multe ori nu proveneau din clasa de intelectiali si nutreau catre kitsch ca forma de reprezentare a statului social. Aceasta tendinta inca continua sa prospere in Rusia. Anul trecut la Salone Internationale di Mobili, in pavionul dedicat mobilierului clasic, aproape toti reprezentantii vorbeau rusa si clientii erau cu precadere din mama Rusie.
In anii 2000, se observa o crestere a calitatii proiectarii datorita stabilizarii situatiei economice. Tendintele se intreapta spre deconstructivism dar apar si elemente din contructivism ca urmare a cautarii de definire a unei identitati.
In 2003 pe malul unui lac de agrement din suburbia Moscovei, se contruiesc 3 casute de vacanta si un restaurant. Arhitectul Kuzembaev prezinta doua aspecte locale ale arhitecturii prin acest proiect: elogiaza constructivismul rus la exterior prin culoare si linii si foloseste cu maiestrie lemnul la interior, material traditional care aduce caldura ambiantei.
Casele Rosii nu au fundatii, ele stau pe niste picioare lungi care ies din iarba cu atentie parca pentru a nu o strivi. Casutele sunt nominalizate chiar si la Building Award 2009 pe langa alte premii locale.
Mai multe:
No comments:
Post a Comment